FAYDALI MAKALELER

Bağlanma, Bağlantıyı Kesme ve Odaklanma - evden çalışma hakkında neler öğreniyoruz?

2020-03-28
by Tim Bright

Dünyanın büyük bölümünde, evlerine kapanmak durumunda kalan birçoğumuz gibi, alışık olduğumuzdan çok daha fazla evden çalışıyoruz. Peki bu yeni normalde, hayatımıza devam etmenin, başarılı olmanın ve hatta gelişmenin en iyi yolları nelerdir? Müşterilerimizle, iş arkadaşlarımızla ve uzmanlarla konuştuk, sizin için yararlı olabileceğini düşündüğümüz fikirleri biraraya getirdik.

İlk olarak belirtmeliyiz ki, burada anlatılanlar herkese göre olmayabilir. Hepimiz farklıyız ve bir kişi için işe yarayan, başka biri için işe yaramayabilir. İşlerimiz, evdeki şartlarımız ve önceliklerimiz farklı, bu yüzden burada ve başka yerlerde okuduklarınız bir kuraldan çok, anlayıp kendinize uyarlayacağınız bir şablon olmalıdır. Bugünlerde kendimiz ve birbirimiz hakkında çok fazla şey öğreniyoruz ve öğrenmeye, adapte olmaya ve yeni alışkanlıkları benimsemeye devam etmeliyiz. Kendimize ve başkalarına karşı esnek ve bağışlayıcı olmalıyız.

Bağlanma, Bağlantıyı Kesme ve Odaklama hakkında düşünmenin yararlı olduğunu farkettik.

İzole bir hayat yaşarken, günlük hayatta alışkın olduğumuz sosyal ve profesyonel bağlantılarımızı özlüyoruz. Bu yüzden insanlarla bağlanmak için fazladan efor sarfetmek önemli. Bu zamanı bir süredir konuşmadığınız veya görüşmediğiniz insanlarla arayı kapatmak için kullanın. Görüntülü arama araçları artık çok gelişti, birini aramaktansa artık Skype, Whatsapp, Zoom ve Microsoft Teams gibi birçok seçeneği olan görüntülü konuşma yolunu deneyin. OneWorld Consulting olarak biz çalışırken Microsoft Teams'i açık tutuyoruz ve gün içindeki gerek iş gerekse küçük sohbet ve konuşmalarımız için kullanıyoruz.

Evden çalışırken günlük rutinleriniz normalden farklılaşır. Birçok insan yeni rutinler edinmenin çok yararlı olduğunu söylemekte.

Günümüzünde, birçoğumuzun iş ve kişisel hayatındaki sınırlar giderek bulanıklaşmakta. Buna ek olarak evden çalışmaya başladığımızda bu sınırlar neredeyse yok olmuş durumda. Video görüşmelerimizin arka planında (veya ön planında) görünen çocuklar hakkında ve yeni deneyimler hakkında hepimiz rahat olmalıyız zira bu gibi durumlar normalleşmekte. Yolda geçirilen zamandan kurtulmak ve istediğimizi giyebilmek güzel olsa da bu sınırların kaybolması işimizin kişisel zamanımızı ele geçirmesine yol açabilir. Bizim konuştuğumuz kişiler, normalden daha yoğun ve uzun çalışıyorlar, bir takım sınırlar koymak hem profesyonel hem de kişisel hayatınızı korumanıza yardımcı olabilir.

Normal çalışma saatlerinize uyum sağlamak iyi bir fikirdir. Sabah 9.00'dan akşam 18.00'e kadar ya da size hangi saatler uyuyorsa iş modunuzda olun ancak bu sürenin dışında artık işi bitirin. Eğer gece geç saatlerde veya haftasonu mesajlarınız ve maillerinizi kontrol ediyor ve onları cevaplıyorsanız, bu, ihtiyacınız olan kişisel vakte sahip olmanıza engel olacaktır. Bu sürecin bir sürat koşusundansa bir maraton olduğunu yeni yeni farkediyoruz ve bu süreçte kendinizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlıklı tutmalısınız. Gerekli süreyi çevrimdışı geçirmek ve dinlenmek bunda çok büyük bir rol oynayacak. Akşamları dinlenirken telefonunuzu uzağa koyun, eğer bakmak zorundaysanız bunu saatte bir yapın ve cevaplamadan önce kendinize şunu sorun; yarına kadar bekleyebilir mi? Ve unutmayın ki telefonlarımız uçak modu ve kapatma düğmeleri siz kullanın diye mevcut!

Sürekli çalışmıyor olmak yanlış birşey değildir. “Ofis Dışındayım” mesajınızı ayarlayıp insanlara o anda çalışmadığınızı belli edebilir ve acil birşey olması durumunda telefon yoluyla size ulaşabileceklerini söyleyebilirsiniz.

Yönetici koçluğu yaptığımız müşterilerimizin birçoğunun ‘her zaman açık' olma gibi sağlıksız bir özelliği var. Küçük bir adım olarak kendinize mesajları kontrol etmeyeceğiniz saatler belirleyerek başlayabilirsiniz. Akşam 20.00'den sonra? Pazar akşamüstüne kadar? Kısa bir süreliğine çevrimdışı olmak bile yardımcı olacaktır.

İşinizden uzaklaşma, etrafınızdakilerle veya kendinizle yakınlaşma anlamına gelebilir. Bugünlerde bazı insanlar sürekli kendi başlarınayken, bazıları da kalabalık bir evin içine sıkışmıs durumda. Eğer ikinci gruptaysanız, kendinize biraz zaman ayırın ve bunu söylemekten çekinmeyin.

Odaklanmak bu sıralar çoğumuz için zorlayıcı bir süreç. Ev masalarımızda zaman geçiriyoruz, ancak ne kadar gerçek iş yapıyoruz? Odaklanmanıza yardımcı olan yeni alışkanlıklar geliştirin. Evde çalışmaya ayırdığınız bir alan yaratın, bu sadece bir mutfak masası olsa bile onu çalışma alanınız olarak varsayın. İşiniz bittiğinde, eşyalarınızı toplayın ve kaldırın.

Evden çalıştığımızda, ofiste sahip olduğumuz rutinlerimizi özlememiz doğaldır ve bazılarımız ekran başında uzun süreleri mola vermeden geçirebiliyor (bu evde kiminle olduğunuza bağlı olabilir!) Bir önceki örnekler gibi, bunun için de kendinize göre olan yolu deneyip bulmanız gerekmektedir. Kimse bütün gün boyunca efektif bir şekilde odaklanamaz. Gününüze, düzenli olarak takip edeceğiniz çalışma ve mola zamanları yerleştirmelisiniz. çalışma zamanındaysanız odaklanın, dikkat dağıtıcıları kapatın. Telefonunuzun ve bilgisayarınızın bildirimlerini kapatın, mesajlarınıza belirli aralıklarla bakın, sürekli değil. Birçok araştırma gösteriyor ki çoklu-görev yapmak efektif değil, aslında yaptığımız inefektif bir şekilde görevden göreve atlamaktır. Bu konuyla ilişkili, Devora Zack'in konsantrasyonumuzu nasıl arttırabileceğimize yönelik yararlı tavsiyeleri vardır.

Verimliliğinizin nasıl dalgalandığının farkına varın, önemli görevlerinizi en iyi çalışabildiğiniz zamanlara ayarlayın. Francesco Cirillo tarafından oluşturulan Pomodoro Tekniği adındaki çalışma tekniği 25 dakika boyunca odaklanıp çalışmak ve 5 dakikalık molalardan oluşuyor ve çoğu insan için işe yarıyor.

Linkedin Eğitim'in efektif uzaktan çalışma üzerine teknolojiyi efektif kullanmayı da kapsayan öğretici ve ücretsiz videoları mevcut.

Yapılacaklar listesi kısalmak yerine uzuyor. İşteki herşeye yetişemeyeceğinize kabullenerek başlayın, Art Markman'ın da önerdiği gibi başardıklarınıza odaklanın ve mevcut durumunuzu kabullenmeyi öğrenin.

Yararlı ve daha iyi alışkanlıklar edinmek imkansız görünebilir. Ancak irademizi oluşturabilir ve dikkat dağınıklarıyla nasıl yüzleşebileceğimizi öğrenebiliriz. Benim için en uygun tekniklerden biri Leo Babauta'nın yaptığınız işi değiştirmeden önce mola verme tekniğidir. Bir mail yazıyorsunuz veya bir rapor üzerinde çalışıyorsunuz ancak bir anda gelen sosyal medyayı veya güncel haberleri kontrol etme dürtüsü odaklanmanızı engelliyor. Durun! 5 ila 10 saniye kadar bekleyin. Derin bir nefes alın. Gerçekten şu an yaptığınız işe devam mı etmek istiyorsunuz yoksa küçük bir kesintiye ihtiyacınız var mı? Ne yapacığınızı seçin. çoğu zaman doğruyu seçin.

Bazılarımız Forest (telefonunla oynadıkça sanal bir ağaç ölüyor!) gibi uygulamarı odaklanmak için yararlı buluyor. Daha Focusmate'i deneyemedik, o da sizi rastgele bir odaklanma partnerine bağlıyor ve ikiniz de 50 dakika boyunca odaklanmaya söz veriyorsunuz. Tabii ki bunu gerçek bir arkadaşınızla da deneyebilirsiniz!

Bugunün koşullarında, sürekli olarak akıp giden haberlerden uzaklaşmak yardımcı olabilir. Güvendiğiniz ve düzenli olarak (günde iki kere?) takip edeceğiniz kaynaklar seçin, ancak sürekli karşınıza çıkan gerçek veya yalan bildirimlerden kaçının, televizyon, internet veya WhatsApp üzerinden gelebilecek bu haberler hem sizin canınızı sıkarken hem de sizi işinizden alıkoyacaktır.

Anders Ericsson'un en iyi perfomans gösteren insanlar üzerine yaptığı çalışması gösteriyor ki dünya çapında yarışanlar, antreman rutinlerinin en zorlu kısmını 4 saatle sınırlayarak düzenli olarak molalar verir. Gerektiği zamanlarda tam odaklanabilmek için yeterince dinlenmiş olmamız gerekir. Bugünlerde bunu başarmak daha zor olabilir. Düzgün bir öğle arası vermeye özen gösterin, çevrimdışı olun ve başka bir yerde oturun. Odaklanmak zihinsel bir kastır ve doğru uygulama ile güçlendirilebilir.

‘Mindfulness' farklı insanlar için farklı şeyler ifade edebilir, ancak basit mindfulness (dikkat) egzersizlerinin odaklanmamıza ve çevrim dışı olmamıza yardımcı olduğu bir gerçektir. Ulaşabileceğiniz yararlı ve ücretsiz kaynaklar risingminds ve mindfulnessworks sitelerinde mevcut. Headspace adındaki uygulama şu sıralar ücretsiz araçlar sunuyor.

Leo Babauta'nın Meditating in these Crazy Times adı altında harika önerileri var ve gösteriyor ki iki dakikalık küçük bir nefes egzersizi bile çok yardımcı olabiliyor. Eğer meditasyon yapmak için çok meşgul veya dikkatsiz iseniz bunu okuyabilirsiniz.

Eğer mindfulness ve meditasyon sizin için biraz havada kalıyorsa, ABD Deniz Kuvvetlerinin kullandığı bu 16 saniyelik tekniği deneyebilirsiniz!

Bizim şu sıralar favori egzersimiz olan Mindful SNACK'i de deneyebilirsiniz.

Yıllar boyunca pozitif psikolojinin etkileri ve yararları konusunda birçok şey öğrendik ve bu kriz zamanı onları uygulamaya geçirmek için uygun bir zaman. Şükretmek işe yaradığını bildiğimiz egzersizlerden birisi. Liz Hall ve diğerlerinin de sosyal medya paylaşımlarında nelere minnettar olduklarına dair paylaşımlarını görebiliyoruz. Günün sonunda, o gün başınıza gelen üç güzel şeyi yazmanın iyiliğinize büyük bir katkısı olurken sizden çok daha kötü durumda olan insanlar olduğunu farketmenizi sağlayacaktır.

Kendiniz ve başkalarının akıl sağlığına dikkat etmelisiniz. Yaşadığımız günler pek normal zamanlar değil ve duygusal ve psikolojik olarak bir uyum süreci gerekmekte. Action for Happiness adlı site üzerinden yararlı ve ücretsiz fikir, kaynak ve desteğe ulaşabilirsiniz. Sitelerinden ulaşabileceğiniz Coping Calender gerçekten yararlı ve buldukları Sakin Ol, Sagduyulu Kal, Nazik Ol ilkesine bayıldık! çocuk sahiplerine yönelik Childline da güzel bir ücretsiz kaynak.

Her zaman iyi hissetmemeniz çok normal. Hepimizin iyi ve kötü zamanları olacaktır ve hiçbirimiz boş zamanlarımızda inanılmaz bir şekilde üretken değiliz. Action for Happines'ın böyle zamanlar için verdiği tavsiyelere buradan ulaşabilirsiniz. Gerektiğini hissettiğinizde yardım veya destek almaktan çekinmeyin.



Akıl sağlığımıza gösterdiğimiz dikkati fiziksel sağlığımıza da göstermemiz gerekiyor, hele evlere kapanmışken. Biliyoruz ki oturmak bizim jenerasyonumuzun sigara içmesiyle eş değer ve uzun süre boyunca oturmaktan kaçınmalıyız. Ayağa kalkın ve düzenli olarak hareket edin. Telefon görüşmelerinizi kulaklıkla yapın ve bu sırada hareket edebilirsiniz. Eğer evde kurduğunuz çalışma alanını ayakta da kullanabilecekseniz bu çok yararlı olacaktır. ( Bilgisayarınızın altına yığınla kitap koyup ekstradan bir klavye edinebilirsiniz.)

Ne yaparsanız yapın mutlaka çalışma pozisyonunuzun ergonomisine dikkat edin ve sık sık pozisyon değiştirin.

Spor salonları kapanmış olabilir ancak bu egzersiz yapmamak için bir bahane değil. Birleşmiş Krallık'ta yeni bir kahraman var ve ismi Joe Wicks, yaptığı #PEwithJoe programıyla bütün halkı fit tutmaya çalışıyor. Bunların hepsini Body Coach adlı Youtube kanalında bulabilirsiniz.

İnternette evde yapabileceğiniz egzersizlerle alakalı tonlarca kaynak mevcut. Hiçbir ekipmanınızın olmaması bile Jessica Ennis-Hill'in vücut ağırlığıyla yapılan egzersizleri yapmanıza engel değil.

Spor salonları kapanmış olabilir ancak bu egzersiz yapmamak için bir bahane değil.

Bütün günümüzü evde geçirmek bize sağlıklı alışkanlıklar da kazandırabilir. İşlerimiz yüzünden akşam yemeğini erken yiyemiyorduk ancak şimdi günün son öğününü biraz erken yiyebiliriz, bu da kilo almaktan kaçınmak için harika bir yöntem. Düzenli ve verimli uykunun da fiziksel ve mental sağlığımız üzerindeki etkisi kritik.

Eğer evde fazladan vaktiniz varsa, bu yeni şeyler öğrenmek için bir fırsat olabilir.

Daha önce okumak için zaman bulamadığınız kitaplarınızı sonunda okuyabilirsiniz. İnternette bulunan yüzlerce kaynaktan dersler alabilirsiniz, tercihiniz ne olursa olsun size göre bir kaynak bulmak artık çok kolay. Ted Talks, LinkedIn Learning, Coursera, Udemy, Harvard Business Review, HBR Türkiye, MIT Sloan Management Review, strategy+business, McKinsey Quarterly ve daha birçoğu sonsuz içerikle dolu, hepsi ücretsiz ve kullanıma hazır.

The English Channel'ın sunduğu birçok ücretsiz video sayesinde İngilizcenizi geliştirebilirsiniz. örneğin Stormzy'nin şarkısına bir göz atabilirsiniz.

Cambridge Assessment International Education tarafından çocuk ve ebeveynler için evde öğrenmeye ilişkin ücretsiz kaynaklar paylaştı, Tink Türkiye gibi pek çok organizasyon da buna benzer işler yapıyor.

Bunların yanı sıra eğlenmek veya öğrenmek için podcast dinlemek için de uygun zamanlardayız. Benim favorilerim ve kafamı dağıtıp krizden uzaklaşmak için dinlediklerim; Freakonomics ve The Infinite Monkey Cage programları.

Son olarak, böyle günlerde boş zamanınızı nasıl değerlendirebileceğinize dair tavsiyeler veren çevrimiçi kaynaklar mevcut, bizim favorimiz bu kaynak oldu.

Sağlıklı ve güvende kalın, sakin olun ve kendinize ve başkalarına karşı sağduyulu ve nazik davranın. Kendinizi ve diğerlerini gözlemleyip, bu sürece hepimizin nasıl alıştığını öğrenmeye çalışın.

Lütfen yorumlarınızı, önerilerinizi, yanlış gördüklerinizi ve bulduğunuz kaynakları bizimle paylaşın ve hepimiz yararlanalım.

This article is also available in English.

Bu makaleyi paylaş;