FAYDALI MAKALELER

Kriz Zamanlarında İş Arama

2020-03-20
by Hale Beyhan


İçinden geçtiğimiz bu zamanlar, yeni iş arayanlar için şüphesiz ki zor zamanlar. Bu dönemde şirketlerin harekete geçmesini ve koronavirüs ile tetiklenen iş kesintileri olmasını bekliyoruz. Halihazırda birlikte çalıştığımız ve Outplacement hizmeti verdiğimiz kişiler için tavsiyemiz, aşağıda belirttiğimiz hususları düşünmeleridir.

Beklentilerinizi yeniden değerlendirin. Beklentilerinizi yeniden değerlendirin derken, gerçekçi olmanızı kastediyoruz. çevrenizde daha az iş fırsatı olacaktır, bu da mevcut durumunuzun daha uzun sürebileceği anlamını taşır. Bu durumda olumlu yaklaşmak ve iyimser kalmanın yollarını bulmak önemli olacaktır. Belki de bugünlerdeki en önemli göreviniz olumlu bir tutum ve iyimser bir görünüm sergilemektir.

Aynı seviyedeki yeni fırsatlara açık olun. Daha yüksek bir ünvan ve maaş paketi ile yeni bir işe geçmenin mümkün olmayabileceğini kabul edin. Bu, size bir uzlaşma veya geriye doğru adım atmak gibi gelebilir, ancak geçtiğiniz yeni işinizde kendinizi göstermek için yeteneklerinizi ve potansiyelinizi kullanabilirsiniz ve terfiniz bu yeni işinizde daha sonra gerçekleşebilir.

Network'ünüzü geliştirmeye devam edin. Etkinliklerin iptaline ve seyahatle ilgili kısıtlamalara rağmen, yine de networkünüze aktif olarak ulaşabilirsiniz. Açıkçası, destek verdiğimiz ve iş arayışında olan bir adayımız, yakın bir zamanda, birçoğu evden çalıştığı ve bu kriz durumunda nasıl davrandıklarını ve krizi nasıl yönettikleri konusunda konuştukları için, networkündeki insanlara nasıl daha kolay ulaştığını söyledi. Diğer insanların şu anda nasıl davrandıklarıyla ilgilenmek, bağlantı kurmak için iyi bir yol olabilir. İnternet sitemizdeKaynaklar altında networking ile ilgili pek çok tavsiye ve makale bulabilirsiniz, incelemenizi öneririz.

Kendinizi güncel tutun. Kendinize sorun, içinde bulunduğum sektör bu durumdan nasıl etkilenecek? Becerilerim başka bir sektöre aktarılabilir mi ve eğer öyleyse, deneyimlerimden nasıl faydalanabilirim? örneğin, proje yönetimi ve insan yönetimi becerileriniz aktarılabilir beceriler olabilir mi?

Kendinize karşı sabırlı olun. Hayal kırıklığı, öfke, üzüntü gibi farklı duygular hissetmeniz normaldir. Sevdiklerinize, nasıl hissettiğiniz konusunda açık ve dürüst olmak, sevdiklerinizin size destek olmalarına izin vermek, size karşı sabırlı olmalarına yardımcı olmak, işe yarayabilir.

Fiziksel olarak sağlıklı ve zihinsel olarak aktif kalın. Belki de belirtilmesi gereken en açık husus. Ancak yıllar boyunca Outplacement programı ile desteklediğimiz 500'den fazla kişinin çoğu, hem fiziksel hem de zihinsel olarak aktif kalmanın ne kadar önemli olduğunu anlatmıştır.

Hedefler belirleyin. Gerçekçi hedefler belirlemek ve günlük rutininizi korumak da yardımcı olabilir. Eski bir iş arkadaşınızla veya networkünüzdeki önemli bir kişiyle yeniden bağlantı kurabilirsiniz veya araştırdığınız yeni bir iş sizi başka bir iş fırsatına götürebilir. Tavsiyemiz, her gün iş arama sürecinize yardımcı olabilecek en az bir şey yapmanızdır.

Başkalarıyla zaman geçirin. Kendinizi izole etmekten kaçının. Büyük bir ihtimalle desteğe ihtiyacınız olacak, arkadaşlarınızla ve ailenizle bağlantı kurmak için zamanınız da olacak. Outplacement programı ile desteklediğimiz bir yönetici “başkalarının desteği beni motive etti ve ilerlemem gereken yolda tuttu” demişti. Bu yönetici, başkalarının cesaretlendirmesinden büyük yarar gördü. Mevcut durumda bu iletişimi uzaktan yapmanız gerekebilir. Video görüşmeleri ve grup sohbetleri, bir süredir görmediğimiz kişilerle iletişim kurmanın harika bir yoludur.



Kaynak: https://www.linkedin.com/pulse/kriz-zamanlar%C4%B1nda-i%C5%9F-arama-hale-beyhan/

Bu makaleyi paylaş;