FAYDALI MAKALELER

Outplacement ile Organizasyonunuzu Geleceğe Hazırlayın


by Josh Hrala


Outplacement ile Organizasyonunuzu Geleceğe Hazırlayın

COVID-19'un patlak vermesi ve bu süreci izleyen ekonomik yansımalar birçok organizasyonu zorlu iş kararları almaya zorladı. Ücretsiz izinler, maaş indirimleri, azaltılmış çalışma saatleri ve işten çıkarmalar tüm dünyada artıyor. Bu hamleler, organizasyonların geleceğini sağlam tutmak için gerekli olsa da, bu hassas hamlelerin nasıl ele alınacağı, organizasyonların geleceklerinin nasıl görüneceğini de etkileyecektir.

Çalışanların çıkış süreci her zaman zorludur. Duygular yükselir, stres seviyesi artar ve belirsizlik bir orman yangını gibi yayılır.

Başarılı yönetilmiş bir işten çıkarma süreci organizasyonların kilit çalışanları elinde tutmaları açısından da büyük bir önem kazandı. Kriz zamanlarında bile işveren markasını korumak önemlidir. Güçlü bir işveren markasını sürdürmenin en iyi araçlarından biri, işten çıkarılan çalışanlara Outplacement hizmeti sunmaktır.

Bu yazı, Outplacement hizmetinin, işten çıkarılan çalışanlara yüksek seviyede destek sağlayarak ve kalan çalışanlara, kendilerine de iyi bakılacağını göstererek, şirketinizin geleceğini nasıl garantiye alacağınıza değinmektedir.

Outplacement ve İşveren Markası

İlk olarak, Outplacement’ın işveren markasını nasıl etkileyebileceğine bakalım. Geçmişte bu konuyu gözden geçirdik, ancak kısa bir tazeleme için iyi bir yerdeyiz. İşveren markanız sizi diğer tüm şirketlerden ayıran şeydir. Sizi eşsiz yapan nedir? İnsanları, rakibiniz yerine organizasyonunuz için çalışmak istemeye iten nedir? İşyeri kültürünüz ne kadar sağlam ve başarılı?

Tüm bu sorulara verilen cevaplar işveren markanızı açıklar. Buna iyi bir örnek Google’dır. Google'ın harika bir işveren markası var çünkü yenilikçi şeyler yapıyorlar ve birlikte çalışmak istedikleri kişilere uyan bir kültür oluşturuyorlar. Bu durum, bazı üst düzey teknoloji yöneticilerini, kodlayıcıları ve yaratıcı çalışanları kuruluşlarına çekti.

Google olmanız gerektiğini söylemiyoruz. Bunun yerine, markanıza dışardan bir göz ile bakmalı ve mümkün olduğunca onu geliştirmek için adımlar atmalısınız.

Ekonomi iyi olduğunda genellikle çoğu kuruluşun endişe ettiği şey budur. Aslında, sadece birkaç ay önce, işsizlik oranı tüm zamanların en düşük seviyesindeyken, 'işveren markası' İK'nın en sıcak konularından biriydi.

Ekonomi, Covid-19’un neden olduğu kapanışlardan sonra dirildiğinde, markalaşma bir kez daha en önemli konu olacak.

Marka değerinizi (şu anda) arttırmak ve işten çıkarma etkinliklerine markanızı koruyarak devam etmek önemlidir. Nasıl mı? İşlerinden ayrılmak zorunda kalan çalışanlara başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları her şeyi vererek. Cephaneliğinizdeki en büyük araç ise Outplacement olmalı.

Outplacement Desteği Olmaksızın İşten Çıkarma Süreci

Tüm bunların nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için bir örnek verelim.

Kurgusal bir şirket olan X'in harika bir işveren markasına sahip olduğunu ve bazı birinci sınıf yetenekleri ve övgüye değer bir başarıyı çektiğini, dışa dönük stratejilerinin çoğunun iyi çalıştığını varsayalım.

Şimdi diyelim ki X Şirketi, COVID-19'un patlak vermesi nedeniyle, çalışanlarıyla yollarını ayırmak zorunda kalan binlerce şirketten biri. Normal şartlar altında işten çıkarmalar farklı olaylardan dolayı olabilir, birleşme veya satın alma, piyasada yaşanan bir sorun ve daha fazlası gibi.

Bu kadar uzun bir süredir işten çıkarmalara gerek duymadıkları için, şirket bir Outplacement firmasına danışmayı düşünmüyor ve sadece bir Cuma günü toplatısında işten çıkartılacak kişilere artık şirkette bir yerlerinin olmadığını konusunda bilgi veriyor. (bunu sakın yapmayın, burada işten çıkarmaları duyurma hakkındaki kılavuzumuzu ve sanal işten çıkarmaları için eksiksiz kılavuzumuzu okuyun).

Bu insanlar haklı olarak kendilerini stresli, belirsizlik içinde bir boşlukta hissediyorlar. COVID-19'dan kaynaklanan bu çıkarımlarla, geride kalan çalışanlar da şirketlerinin uzun vadeli geleceği, finansal refahları gibi konulardan dolayı endişe duyuyorlar. Geride kalan çalışanların da hissettiği stres miktarı büyüktür, yani şirketin azaltmayı olabildiğince stressiz hale getirmek için ellerinden gelen her şeyi yapması gerekir.

İşten çıkartılan çalışanlar, maaş azaltmalarını beklemiyolardıysa, ücretsiz izindeler mi yoksa işten çıkarıldılar mı emin değillerse, işsizlik yardımları konusunda bilgiye sahip değillerse ve genellikle korkarlar ve endişe duyarlarsa, şirkete karşı inançlarını kaybedecek ve şirkete geri dönmeme olasılıkları yüksek olacaktır. Bu kişiler muhtemelen sosyal medyada şirkete dair kötü deneyimlerini paylaşacak ve bu yaşananlar belki de elde tutulmaya çalışılan çalışanların bile işten çıkmasına sebep olabilir.


Öyleyse Outplacement nasıl yardımcı olur?

İyi bir soru.

Outplacement, işten çıkarma sürecinin hem şirket hem de işten çıkartılanlar için sorunsuz işlemesine yardımcı olan bir hizmettir.

Tekrar açıklamak gerekirse, Outplacement, çalışanlarınıza işe arama süreçlerinde özgeçmiş yazma, mülakat hazırlığı vb. konularda dışarıdan sağlanan bir kariyer desteğidir. Başarılı Outplacement şirketleri, kariyer geçiş teknolojileri ve öğrenme merkezlerini kullanıyor.

Başka bir deyişle, çalışanların bir rolden diğerine geçişi için basit, daha az stresli bir yol sağlıyor.

Outplacement, hem şirkette çalışmaya devam edecek çalışanlara, hem de işten çıkartılan çalışanlara, işten ayrılsalar bile kendilerine destek sağlayarak geleceklerini önemsediklerini göstererek olumlu mesaj gönderir, bu da işveren markası açısından çok önemlidir.

Mevcut durumda, her şey duraklatılmış gibi görünse de, birçok şirket hala işe alım yapıyor ve işten ayrılmak durumunda kalan çalışanlar, bu işleri bulmalarına ve sonunda yeni bir işe girmelerine yardımcı olacak uzmanlardan yararlanabilir.

Bu nedenle, vizyoner organizasyonlar için başarılı bir Outplacement şirketi ile çalışmak her zaman iyi bir fikirdir.

X Şirketi, çalışanlarına, Outplacement hizmetleriyle birlikte güçlü bir kıdem tazminatı paketi sunarsa, çalışanlarının kendilerine karşı dönme ve zor kazanılan işveren marka imajlarını lekelendirme riskini azaltacaktır.

Kısaca Outplacement, çalışanların bir sonraki işlerini bulmalarına yardımcı olurken, aynı zamanda son derece stresli zamanlarda bile organizasyonların tercih edilen bir işveren olarak kalmasına yardımcı olur.

Ana Düşünce

Özetle, belirsiz zamanlarda yaşıyoruz. Ekonominin geleceğini tahmin edemeyiz. COVID-19, birçok işletmeyi zor kararlar almaya zorladı, bu da çok sayıda çalışanını geçici ücretsiz bir izne çıkarmalarına veya işten çıkarmalarına yol açtı. İşletmelerin bu hamlelerinin, işveren markası üzerinde ne gibi etkileri olduğunu düşünmeleri gerekiyor. Çalışanlar kendilerine nasıl davranıldığını hatırlayacaklar ve pandemi azaldıktan sonra bu duyguları taşıyacaklar.

Bu amaçla organizasyonların, ellerinden geldikçe çalışanlarını koruyarak kendi işveren markalarını da korumaları gerekir.

Organizasyonlar, uygun işten çıkarma prosedürlerini izleyerek (şirket uzaktan çalışıyor olsa bile) bunu yapabilir, işten ayrılanlara bir kıdem tazminatı paketi sunabilir ve onlara Outplacement yoluyla destek sağlayabilir. Bir kıdem tazminatı paketi, bir işvereni mahkemeye götürmekten korurken, Outplacement hizmeti sunmak şirketin kamuoyu mahkemesindeki yerini korur.

Çalışanlarına destek olmak için elinden gelen her şeyi yapan işverenler her şey bittiğinde hatırlanacaktır. Yapmayanlar da hatırlanacaktır ancak tam tersi nedenlerle.

Bu makaleyi paylaş;