FAYDALI MAKALELER

ÇALIŞAN KARİYER GEÇİŞİ (OUTPLACEMENT) ve 2021 TRENDLERİ

2021-01-14
by CareerStarGroup


ÇALIŞAN KARİYER GEÇİŞİ (OUTPLACEMENT) ve 2021 TRENDLERİ

Önce "çalışan kariyer geçişi-outplacement" terimini anlayalım. Outplacement (OP), genel anlamıyla, iş değiştirme veya kariyer yönünü değiştirme süreci olup aslında, bir işten diğerine geçmekten daha fazlasıdır. Kariyer geçişi, fiziksel engellerin yanı sıra psikolojik engelleri ve atılımları, ayrıca, eğitim, network oluşturma, yeniden beceri kazanma, güçlü ve zayıf yönleri anlama gibi kariyerin ilerlemesini sağlamak için gereken çeşitli alıştırmaları da içerir. Kariyer geçişi, şirket küçülmelerinde ve kişinin pozisyonunu değiştirmeyi düşünmesi durumunda başlar.

2021 Yılı Kariyer Geçiş Trendleri

2021, çalışanların kariyer geçişi için ilginç bir yıl olabilir. 2020, şirket küçülmelerinin arttığı bir yıl oldu ve 2021’de de bu eğilimin devam etmesi bekleniyor. Bu, iş piyasasında daha fazla iş arayan kişi olacağı anlamına gelmektedir.

Mayıs 2020'de de konuştuğumuz gibi, işverenlerin salgına tepki verme biçimleri, çalışanlarının sadakat ve güven düzeylerini büyük ölçüde etkiledi. Belirsizlik dönemi olmasına ve insanların büyük bir değişimle mücadele etmeye çalışmalarına rağmen, iş piyasası bir anlamda açıldı. Uzaktan çalışma ve esnek çalışma, organizasyonlar, bunların uygulanabilir olduğunu ve hatta bazen geleneksel ofis çalışmasından daha iyi seçenekler olduğunu öğrendikçe, kaçınılmaz olarak artacaktır. Bu durum, artık belirli coğrafyalarda iş arama sınırlılığı ortadan kalkacağı için, iş arayanlar için eskisinden daha fazla fırsat olacağı anlamına geliyor. Teknoloji ve bilgi teknolojisi gibi bazı sektörler salgın sırasında gelişti ve sonuç olarak daha fazla çalışan ihtiyacı duydu.

İK ekipleri, bir yandan pandemi sürecini yaşarken çalışanlarına destek sağlamış olabilir; ancak, çalışanlar için çok sayıda alternatif yeni fırsat ortaya çıktıkça, yetenekleri de elde tutmak için çok çalışmaya devam etmelidir.

2020 yılı, bize insanları önemsemeyi ve takdir etmeyi öğretti. Bu yaklaşım, çalışma alanlarımıza da girmiştir. İşverenlerin, çalışanlarının refahı için daha fazla sorumluluk alması gerekiyor ve birçok organizasyon, bunu yapmak için büyük adımlar atıyor. Pek çok organizasyonun yeniden yapılandırılması gerekiyor. Bununla birlikte, İK ekipleri mevcut yetenek havuzlarını daha iyi anlamak için süreçler oluşturabilir. Bu bilgi ile yetenekleri organizasyon içinde hareket ettirmek daha kolay olacaktır. Bu, a) gereksiz iş kayıplarını koruyacaktır b) işe alma ve işe alma maliyetlerinden tasarruf ettirecektir ve c) çalışan bağlılığını ve güvenini artıracaktır.

Çalışanları Desteklemek

Bu hikâyenin iki yüzü var. Birincisi, başka bir fırsat için organizasyondan ayrılmayı seçen çalışanlar ve ikincisi, yeniden yapılanma veya birleşme / satın alma nedeniyle organizasyondan ayrılmak zorunda kalan çalışanlar. İlk hikâyede, çalışanlar çok az desteğe ihtiyaç duyacaktır, ancak yine de organizasyondan olumlu anılarla ayrılmalıdır. İkinci durumda, çalışanların duygusal destekten uygulama desteğine kadar farklı konularda çok daha fazla desteğe ihtiyacı olacaktır. Bu durumda Outplacement (OP), ayrılacak çalışanınıza sağlayacağınız en faydalı uygulama olabilir.

Bu makaleyi paylaş;