FAYDALI MAKALELER

Pandemi Sonrası Dünyada Başarılı Olmak için En Gerekli Yetkinlikler

2020-06-09

Pandemi Sonrası Dünyada Başarılı Olmak için En Gerekli Yetkinlikler

Dünyadaki birçok kuruluş, korona virüs sonrası hayatta kalmak için köklü değişiklikler yapmak zorunda kaldı. Bu değişim eşi görülmemiş sayıda pozisyonun gereksiz hale gelmesine neden oldu. Dünya Ekonomik Forumu işsizlik oranlarının yükseleceğini öngörüyor. İnsan Kaynakları ekipleri, bu süreci atlatan çalışanları yeni bir çalışma ritmine ve ortamına yerleştirirken, işten çıkartılan çalışanları da destekleme görevini üstlenmiş durumdalar. Bir zamanlar önemli olan iş becerileri değişti ve yeni işe alım süreçleri başlamış durumda.

İşten çıkarılan çalışanlar kendilerini yeni bir iş arama dünyasının içinde bulacaklar. Pek çok kuruluş işe alım yapacaktır, yapmak zorundalar, çünkü yeniden yapılandırılmış organizasyonlarını başarıya götürmek için bu yeni yeteneklere ihtiyaçları var. Bir zamanlar öncelikli aranan yetkinlikler artık arka plana alınacak, yerini daha sosyal becerilere bırakacak. İşte işverenlerin Covid-19 sonrası en çok aradığı yetkinlikler;

Esneklik ve Adaptasyon

Organizasyonlar, pandemi sonrası dünyaya adapte olduklarında, esnek bir iş gücüne ihtiyaç duyacaklardır. Yeni çalışanlar, organizasyon geliştikçe değişime ve adaptasyona daha açık olacaklardır.

Pandemi öncesi, geçmişte insanlar aynı işte uzun süre çalışıyorlardı, ancak pandemiden önce bu durum zaten değişmişti. İnsanlar doğal olarak daha iyi kazanç, daha iyi kurum kültürü ya da iş-yaşam dengesi için şirketler arasında hareket ederler. Bu trend uzun süre devam edecek. Çalışanlar pozisyonların daha akıcı hale geldiğini anlamaya başlıyor. Bir beceriden diğerine sorunsuz bir şekilde hareket edebilen, kariyerlerinin başındaki yeni çalışanlar ön plana çıkacaklar.

İş arayanlar yetkinlik tazelemenin de önemini anlamalıdır. Kariyer yönetimi bugünlerde çok daha akıcı. Artık kariyerinizde doğrusal bir yol izlemeyeceksiniz. Bazen yolları tamamen değiştirebilir veya “yan yollara” atanabilirsiniz, ancak bunları yaparken değerlerinize uygun bir kuruluşta çalışmalısınız. İş yerinde faydalı kalabilmek için gerekli becerileri yeniden kazanmak, bu becerileri geliştirmek ve anlamak çok önemlidir.

Ekip Kurma ve Liderlik

Etkili ve başarılı liderlik, organizasyonlar için inanılmaz derecede önemlidir. Ancak liderlik kavramında kökten bir değişim oldu. Liderlerin ekiplerindeki bireyleri daha derinden anlamaları gerekmektedir. Başarılı bir iletişim çok daha önemli oldu. Ekiplerin duygusal refahını anlamak ve yardım etme kabiliyeti çok önemli. Tabi ki, bir ekibi uzaktan yönetebilme becerisi, liderlik yetkinlik setleri içinde inanılmaz bir değere sahip olacak. Bu yaşadığımız günlerde ofiste çalışmaktansa evden çalışıyor olabilirsiniz. Bu değişimi başarıya götürecek anahtar, destek sağlayan, beklentilerini ve iletişimi uyarlayan liderliktir. Evden çalışma eğilimi kaybolmayacak. Birçok kuruluş ofis alanlarını azaltmakta ve uzaktan çalışmanın oldukça verimli olabileceğini anlamaktadır.

Yaratıcılık ve Yenilikçi Olma

Bireysel yaratıcılık gerçekten özel bir şeydir. Geçtiğimiz birkaç aya bakarsak yaratıcılığımız birçok inanılmaz şey üretti – yeni sanal iş hizmetleri, sağlık durumumuzu takip etmek için uygulamalar, hastaneler için vantilatör üretmek için birlikte çalışan rakip şirketler, sanal toplu etkinlikler ve hatta sanal sıcak hava balonu gezileri ve hayvanat bahçesi ziyaretleri. Organizasyonlar ilerlemek ve gelişmek için yaratıcılığa ihtiyaç duyar. Sıra dışı düşünme yeteneğine sahip olma, yönetici işe alımlarında her zaman istenecektir.

Tech Guru

Yukarda bahsedilen yeniliklerin hepsi teknoloji ile ilgilidir. Teknoloji geleceği yönlendirir. İş dünyasının dijital dönüşümü, korona virüs ile hızlandı, bu süreç, organizasyonları, teknolojiyi ve yeni hizmet yöntemlerini benimsemeye zorladı. Teknoloji meraklısı olmak ve bu konuda bilgili olmak en çok aranan becerilerdendir.

İşverenler, bir teknolojiden diğerine geçebilen ve her platformun ve yeniliğin hızlı ve verimli bir şekilde nasıl kullanılacağını anlayabilecek çalışanlara ihtiyaç duyar. Kodlama, geliştirme, programlama, dijital pazarlama, dijital analiz ve siber güvenlik gibi dijital ve analitik beceriler, uzun vadede faydalı olacak becerilerdendir.

Duygusal Zekâ

Salgın ile birlikte iletişim değişti, iş ve kişisel hayat arasındaki sınırlar bulanıklaştı. Özellikle liderler, bu duruma uyum sağlamak, ekip üyeleri ve meslektaşları için eskisinden çok daha fazla, duygusal olarak endişelenmek zorunda kaldılar. Sorulan soru “Ne yapıyorsun?” yerine “Nasılsın?” şeklinde değişti. Bu durum üst düzey bir duygusal zekâ gerektiriyor. Ekibinizin ihtiyaç ve hislerine karşı sezgisel olmalısınız, en önemlisi kendinize de. Gelecekteki işverenler, duygusal zekâsı yüksek olan adayları tercih edeceklerdir. (Konuyla ilgili Importance of Caring in the Workplace yazısını okuyabilirsiniz.)

Sosyal iş becerilerinizi vurgulamanıza yardımcı olacak profesyonel bir koçla çalışmak büyük önem taşıyabilir. İş görüşmeleri daha önce profesyonel ve ölçülebilir başarılarınızı sergilemeye odaklanmıştı. Artık duygusal zekanızı veya esnekliğinizi da kanıtlamalısınız ve bu, oldukça farklıdır.

Sources:

https://careerstargroup.com/2020/06/09/top-job-skills-needed-to-thrive-in-a-post-pandemic-world/

Bu makaleyi paylaş;