FAYDALI MAKALELER

Bir Sonraki Online Mülakatınız için 9 Önemli İpucu

2018-10-03
by Lauren Landry

BİR SONRAKİ ONLINE MÜLAKATINIZ İÇİN 9 ÖNEMLİ İPUCU

Bir işe alım yöneticisi size ulaştı ve bir görüşme planlamak istedi. Ancak önemli bir nokta var, görüşmeniz online gerçekleşecek.

Bu senaryo gittikçe yaygınlaşıyor. Bu süreç, işverenlerin yetenek havuzlarını büyütmelerini ve aynı zamanda seyahat masraflarını azaltmalarını sağlıyor. Potansiyel çalışanlar için Skype, Zoom veya Google Hangouts gibi video konferans yazılımları aracılığıyla bir adım atmaya çalışmak biraz göz korkutucu olabilir. İşte bu stresi azaltmak ve iş bulmanıza yardımcı olmak için dokuz ipucu.

ONLINE GÖRÜŞMEYE HAZIRLANMA

1. Teknolojinizi Test Edin

Online bir mülakatı kabul ettiğiniz anda, başarıya hazır olduğunuzdan emin olmak için teknolojinizi test edin. İnternet bağlantınızı kontrol edin, kameranızın ve mikrofonunuzun çalıştığını doğrulayın. Görüntü net değilse veya bir yankı yaşıyorsanız, mülakattan beş dakika önce yapması zor olan yerleşik bir mikrofona sahip mini bir web kamerası satın almanız gerekebilir, bu nedenle bunu yapmayı ertelemeyin.

Gün içinde ekipmanınızı ve internet bağlantınızı tekrar test edin. Teknik bilgi, işverenlerin aradığı en iyi 10 özellikten biridir ve arama sırasında ses veya ışıklandırmanızla uğraşarak, işe alma yöneticisine iş için doğru aday olup olmadığınızı sorgulamak için bir neden verirsiniz.

2. Arka Görüntüyü Ayarlayın ve Dikkat Dağıtıcıları Minimize Edin

Teknolojinizi test ederken, mülakatı nerede yapacağınızı belirleyin. Görüşmenin odak noktası olduğunuzdan emin olmak için, en uygun aydınlatmayı, tercihen bir pencereye yakın boş bir duvar bulun. Oturma odanızdaki koltuğunuzda veya ev ofisinizde oturun, çevrenizi toplayın. Köşede kirli çamaşırlarınız birikmişken işverelenleri detay odaklı ve organize biri olduğunuza ikna etmek zordur.

Yerleştikten sonra, tüm dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın. Televizyonu kapatın, cep telefonunuzu susturun ve dışarıdan gelen gürültüyü azaltmak için yakındaki pencereleri kapatın.

3. Hazırlanmış Olarak Oturun

Bilgisayarda olmanız, mülakatın ortasında yanıtları aramak için web'de arama yapabileceğiniz anlamına gelmediği için tıklamaktan kaçının. İnternet yardımı olmadan herhangi bir soruyu odaklanmış ve cevaplamaya hazır görünmek istiyorsunuz. Önceden şirketi araştırın ve kolay referans için gerekli bilgileri not alın. Ayrıca, önemli konuşma noktalarını unutmamak için özgeçmişinizin bir kopyasını da yanınıza alın.

Ayrıca, aşağıdaki sorular gibi görüşme sorularını yanıtlarıyla birlikte hazırlanmak en iyisidir:

  • Neden bu rolle ilgileniyorsun?
  • Şirketimiz hakkında ne biliyorsun?
  • En büyük zayıflıklarınız neler?
  • En büyük profesyonel başarınız olarak ne düşünüyorsunuz?
  • Bana işteki bir zorluktan ve bununla nasıl başa çıktığınızdan bahsedin.
  • Yeni bir pozisyonda ne arıyorsun?
  • Neden şu anki görevinizden ayrılıyorsunuz?

Yanıtları ezberlemekten kaçının, böylece aşırı prova yapmış gibi görünmezsiniz. Bunun yerine kendinize küçük ama önemli notlar alıp bilgisayarınıza yapıştırabilirsiniz.

Ayrıca, “Bana sormak istediğiniz herhangi bir sorunuz var mı?” denirse cevaplamaya hazır olun.

Bir işverene sorabileceğiniz görüşme soruları şunları içerir:

  • Bu pozisyonda tipik bir gün neye benziyor?
  • Şirketin bu çeyrekte hedefleri neler?
  • Bu pozisyon için ideal adayı nasıl tanımlarsınız?
  • Bu rolün organizasyondaki yeri nedir ve başka hangi gruplarla birlikte çalışacağım?
  • Beni işe alma sürecinin bir sonraki adımları açıklayabilir misin?

4. Pratik Yapın, Ezberlemeyin

Görüşmeniz boyunca, sorulara cevap verirken veya soru sorarken ya da özet bilgilendirmeyi yaparken robotik görünmek istemezsiniz. Samimi ve içten olup olmadığınızı söylemek kolaydır, bu nedenle bir arkadaşınızla veya akrabanızla birkaç alıştırma turu yapmak iyi bir fikirdir. Bu size farklı kişiliklerle prova yapma ve çeşitli soruları cevaplama şansı verecektir. Garip olsa da, hata yapmak ve onlardan öğrenmek için güvenli bir atmosfere sahip olacaksınız, bu sayede gerçeğine daha hazır olacaksnız. Uzun cevaplar vermeniz gerektiğini düşünmeyin. Açık ve öz olmak, bir iş görüşmesinde en önemli şeylerden biridir.

5. Beden Dilinize Dikkat Edin

İşveren ile kendinizden emin bir şekilde el sıkışamazsınız veya kamera aracılığıyla coşkunuzu belli edemezsiniz ancak yapabileceğiniz şey vücut dilinizi kontrol etmektir.

Güveni iletmenin ana yolu, düz oturmak, gülümsemek ve kamerayı göz hizasında tutmaktır. Araştırmalar, göz temasını sürdürürseniz işverenlerin söylediklerinizi hatırlama olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor, bu nedenle işe alım yöneticisinin görüntüsüne değil, kameraya odaklanın.

6. Uygun Şekilde Giyinin

Yatağınızın yanında oturuyor olabilirsiniz ancak yatağınızdan çıkmış gibi görünmemeli, yüz yüze görüşmeye gidiyor gibi giyinmelisiniz. Erkekler için bu bir gömlek, kravat ve ceket anlamına gelebilir, kadınlar ise bir elbise veya bluz düşünmelidir.

Profesyonel kıyafetler pozisyon hakkında ciddi olduğunuzu gösterecektir, ayrıca bunun kişisel faydaları da vardır: Araştırmalar, insanların resmi iş kıyafetleri giyerken kendilerini “yetkili, güvenilir ve yetkin” hissettiklerini göstermektedir.

7. Bağlantı Kurun

Bir şirketin bir pozisyon için kaç görüşme yapabileceğini asla bilemezsiniz. İşe Alım Müdürü’nün o gün konuştuğu kişilerin yeraldığı uzun listenin sonunda olabilirsiniz. Bu yüzden bağlantı kurmak önemlidir. Ortak bir ilgi hakkında kısa bir konuşma yapmaktan korkmayın. İşveren, üzerinden geçmesi gereken rutin sorulardan uzaklaşmaktan keyif alabilir.

Herkesle bağlantı kurmak kolay olmayabilir ancak bu online bir görüşmenin çok önemli bir parçasıdır. Görüşmecinin anlattığınız kişisel bir hikayeyi veya paylaştığınız ortak bir noktayı hatırlayabilmesi işinize yarayacaktır. Bu, diğer başvuru sahipleri arasında hatırlanmanın en iyi yoludur.

8. Kendiniz Olun

İşveren için temel görev, şirketin kültürüne uygun olup olmayacağınızı belirlemektir. Bunu belirlemek, online bir mülakat sırasında zor olabilir çünkü fiziksel bağlantınız kesilmiştir. Görüşmecinin heyecanınızı ekrandan anlaması daha zordur, bu yüzden soruları cevaplarken etkileyici olduğunuzdan emin olun.

Bazı insanlar verdiğiniz “havaya” göre şirket kültürlerine uyup uymadığınızı anlayabilir. Kendinizi anlatırken, kuruluşa nasıl yardımcı olabileceğinizi belirtmeli ve sizi ikinci görüşmelere yönlendirmeleri için bir sebep vermelisiniz.

9. Hemen Geri Dönüş Yapın

Mülakattan sonraki 24 saat içinde tanıştığınız kişilere bir teşekkür e-postası göndermek iyi bir fikir olabilir. Sadece zamanlarına değer vermekle kalmaz, aynı zamanda kendinizi yeniden hatırlatma ve role getirebileceğiniz benzersiz güçlü yönlerinizi ifade etme veya değinmeyi unuttuğunuz herhangi bir konuşma noktasını paylaşma fırsatı da sunar.

Bağlandığınız belirli bir şey varsa, e-postada işverenin aklında yer etmek için ondan söz edin. Veya görüşme sırasında bahsi geçen bir iş sorununu varsa, geri dönüşü potansiyel bir çözüm önerisini paylaşmanın bir yolu olarak kullanın.

Hazırlıklı Olmak Önemlidir.

Özetle, online bir görüşme yapmanın anahtarı doğru hazırlıktır. Teknolojinizin çalışmasını sağlamaktan toplantıdan önce araştırma yapmaya kadar, gelen bütün soruları sizi diğer başvuranlardan öne çıkarıcak şekilde cevaplamak için bilgisayarınızın başına oturun.

Sources:

Lauren Landry https://online.hbs.edu/blog/post/virtual-interview-tips

Bu makaleyi paylaş;