FAYDALI MAKALELER

Outplacement Programı

2020-03-19

Outplacement, günümüzde artık dünyadaki pek çok organizasyon tarafından kullanılmaktadır. Bu hizmetin yürütülmesinin iki ana yolu vardır. Birincisi, bu hizmetin, şirketin kendi İK departmanı altında yürütülmesi, ikincisi, şirketin ayrı bir Outplacement Danışmanlık firması aracılığıyla, ayrılan çalışanlarını, sözleşme kapsamında bir danışmana yönlendirmesidir.



Hizmet sağlayıcı kim olursa olsun, Outplacement süreci benzer bir şekilde işler. Temel fark, hizmet sağlayıcının esnekliği ve kalitesinde yatmaktadır. İK ekibinin işe aldığı danışman veya koçun, çalışanla, işten çıkarılması ve şirket için çalışmayı bırakmasından önce iletişim kurduğunu varsayalım. Bu süreçte, çalışan için neyin uygun olabileceğini ve bire bir toplantılar isteyip istemediğini ya da sanal olarak mı iletişim kurmayı seçtiğini konuşabilir, ardından çalışanın özgeçmişi üzerinden geçerek aradığı işin türünü tartışabilir, daha sonra koç, çalışanın profili üzerinde çalışabilir ve bunu geliştirmek için gereken değişiklikleri önerebilir. Düzenli toplantılar planlanabilir ve çalışan süreçte ilerleyebilir. Bu süre zarfında, çalışana eğitim programlarına kaydolması ve gelecekte işten çıkarılma riskini azaltmak için yeni beceriler öğrenmesi tavsiye edilebilir.



Outplacement’ın çalışanlara üst düzeyde fayda sağlayabilmesinin en iyi yolu, iş arama sürecine çalışan işinden ayrılmadan önce tam gazla başlamasıdır. Bu işinden ayrılanlar için çok önemlidir zira kişiler işlerinden ayrılır ayrılmaz yeni bir iş bulabilirler ve işsiz kaldıkları süre azalabilir. Outplacement desteğinin, kişiler işten ayrıldıktan sonra başlaması durumunda ise, kişiler iş kaybı travmasını daha yoğun yaşayabilirler ve işini kaybetme ve yeni işi bulma arasındaki süre uzayabilir. Sürecin, kişinin işten ayrılması öncesinde başlaması durumunda, koç, kişiyi mülakatlara hazırlamaya ve yeni bir iş bulmak için çok önemli bir araç olan ağ iletişimi (networking) konusunda yardımcı olabilir.



Kişi yeni işine başarılı bir şekilde başladıktan sonra, Outplacement hizmeti veren firma, bu desteği talep eden firma için bir rapor hazırlar. Bu rapor, bulunan yeni işin ayrıntılarını, işten çıkarılma ile yeni bir iş bulma arasındaki süreyi ve eski çalışanlarının sürece ve aldığı hizmete ilişkin değerlendirmesini içerir. Outplacement süreçlerinde çeşitli farklılıklar olabilmekte. Tüm programlar organizasyonun ve çalışanların ihtiyaçlarına ve isteklerine göre uyarlanmalıdır. Mükemmel bir outplacement programı tek bir boyutu takip etmez, aksine tüm çözümlere uygundur ve çeşitli koçluk seçeneklerine sahiptir.



Kaynak: https://careerstargroup.com

Çeviri: Hale Beyhan (hale.beyhan@oneworldconsulting.com) / Outplacement Consultant

Bu makaleyi paylaş;