ONEWORLD NEWS

Tim Bright's comments on recent CEO resignations, in Capital magazine





30.09.2015

Rakamlar çarpıcı… Global İK şirketi Challenger, Gray&Christmas’ın yaptığı araştırmaya göre geçen yıl ABD’de 1.341 CEO görevinden ayrıldı. 2004’te ABD’de sadece 663 CEO’nun görevinden ayrıldığı düşünülürse son 10 yılda ABD’de görevinden ayrılan CEO’ların sayısı 2 kattan fazla arttı. Türkiye’de de durum benzer… Rakamlar Türkiye’de de CEO ayrılıklarının her geçen gün arttığını gösteriyor. Son 1,5 yılda Capital 500 listesindeki en büyük ilk 30 şirketin 11’inin CEO’su görevinden ayrıldı. Sadece ocak ayında görevinden ayrılan CEO sayısı 13’ü buldu. 2015’te ise bu trendin devam etmesi ve CEO ayrılıklarının artması bekleniyor.

EN ÇOK BASKI BORSA’DA

Borsa şirketleri çeyrek dönemler için belirlemiş oldukları hedefleri karşılamak konusunda baskı altında. Bu durum, kısa vadeli iyi sonuçlar elde edilmediği takdirde az sabır içeren bir iş ortamı yaratıyor.

REKABET ARTTI

Yatırımcıların eskiye göre daha az sabırlı olmaları ve rekabetin devamlı artması nedenleriyle CEO ayrılıkları artacak. Araştırmalar sadece CEO’yu değiştirmenin şirketin performansını artırmadığını gösteriyor.

SPOR KULÜPLERİ

Spor kulüplerinde de takımın başarılı olamadığı durumlarda başkan, teknik ve idari direktörleri değiştiriyor. Ancak bu durum çok nadiren istikrarlı başarı üretiyor. İngiliz Premier Ligi’ne bakacak olursak en başarılı kulüpler uzun süreli hizmet veren teknik direktörlere sahip. Çoğu zaman sabırsız, hızlı lider değişimleri işe yaramıyor.